matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz sumę ciągu geometrycznego
grzegorz:
1+2+4+....+64
27 kwi 18:51
Janek191:
a
1
= 1 q = 2 a
n
= a
1
q
n−1
= 2
n−1
= 64 = 2
6
⇒ n = 7
1 − 2
7
1 − 128
S
7
=
=
= 127
1 − 2
−1
27 kwi 18:56