kwadratowa (wierzcholek
6latek:

Dla jakiej wartości parametru p wierzchołek paraboli
y=x
2−(p−2)x+2 lezy
a) ponad osia Ox
b) poniżej prostej o równaniu y=2
c) w 3 ćwiartce układu wspolrzednych
27 kwi 18:23
RObert: | | −Δ | |
a) yw = |
| musi być chyba większy od zera. |
| | 4a | |
27 kwi 18:25
RObert: b} pewnie w podobny sposób a c) to xw < 0 i yw< 0
27 kwi 18:27
Ajtek:
a) Δ<0
c) Δ>0 i xw<0 i yw<0
Czy rysunek jest do tego zadania?, bo mi się trochę rozjeżdża z treścią.
27 kwi 18:27
6latek: To b) yw<−2
ac ) to xw<0 i yw<0
27 kwi 18:28
6latek: Nie ta linie narysowałem
y=2 mialobyc
To a) Δ<0 ( bo wtedy nie ma rozwiazan i a>0 to wykres ponad osia OX
b) yw<2
27 kwi 18:33
Ajtek:
Dokładnie tak.
27 kwi 18:35
6latek: Dziekuje
Ajtek
27 kwi 18:37
Ajtek:
Nie ma za co
27 kwi 18:39