Ile jest takich liczb że
Karolina: Oblicz, ile jest wszystkich liczb jedenastocyfrowych o tej własności, że suma każdych czterech
kolejnych cyfr ich zapisu dziesiętnego jest równa 7.
ODP. 84
27 kwi 18:15
Mila:
Cyfry muszą się powtarzać cyklicznie:
1) 7=1+2+3+1 12 liczb jedenastocyfrowych (permutacja cyfr 1,2,3,1)
1231|1231|123||
2)
7=1+1+1+4 4 liczby
3)
7=2+2+2+1 4 liczby
4)
7=7+0+0+0 1 liczba
7=5+2+0+0 6 liczb
7=6+1+0+0 6 liczb
7=3+4+0+0 6 liczb
5)
7=3+3+1+0 6+3=9 liczb
7=2+3+2+0 9 liczb
7=4+2+1+0 18 liczb
7=5+1+1+0 9 liczb
12+2*4+1+3*6+3*9+18=84
====================
II) sposób
Cyfry muszą się powtarzać cyklicznie:
Tyle jedenastocyfrowych o podanej własności− ile jest liczb czterocyfrowych o sumie cyfr
równej 7.
x
1+x
2+x
3+x
4=7 i x
1≥1
x
1+x
2+x
3+x
4=6 liczba rozwiązań w zbiorze N
27 kwi 19:16
fgh:

α
10 lut 21:50
fgh: δ
10 lut 21:51