OPT
Ewka: Wyznacz największą objętość stożka którego tworząca jest równa c.
Funkcja optymalizacyjna f(x) = Hc2 − H3
f '(x) = c2 − 3H2 ⇒ H2 = c2/3 ⇒ H = c/√3
Dobre rozumowanie?
27 kwi 18:10
Ewka: no i oczywiście H= − c/√3
27 kwi 18:13
Ewka: Sprawdzi ktoś?
27 kwi 18:26
Jack:

c
2 = H
2 + r
2 −>>> r
2 = c
2 − H
2
| | 1 | | 1 | |
V = |
| πH(c2 − H2) = |
| π(c2H − H3) |
| | 3 | | 3 | |
czy mamy cos stale ? albo takie jest polecenie?
27 kwi 19:02
Jack: jesli to tyle no to c jest nasza stala
| | 1 | |
V ' (H) = |
| π (c2 − 3H2) |
| | 3 | |
V ' (H) = 0 ⇔ c
2 − 3H
2 = 0
(c−
√3H)(c+
√3H) = 0
rysujemy parabole, przedzialy monotonicznosci ...blabla
27 kwi 19:07
Ewka: wszystko gra c to stała dzięki
27 kwi 19:33