analityczna
Metis: Jak znaleźć początek i koniec odcinka o danej długości i danym środku?
Próbuję wektorowo , ale działam na dwóch niewiadomych
27 kwi 17:53
Janek191:
Takich odcinków jest nieskończenie wiele.
27 kwi 17:55
Jack: dokladnie ;x
27 kwi 17:56
Jack:
27 kwi 17:57
Metis: A tak, racja.
A jeśli lezy na prostej o danym równaniu ?
27 kwi 17:58
Ajtek:
No to masz współrzędne, które spełniają punkty A i B (x;f(x))
27 kwi 18:02
Damian: |AB| = [xb− xa; yb−ya]
(xa+xb)/2= xS
(ya+yb/2)= yS
27 kwi 18:05
Evelek: No to wzór odległość punktu od prostej
| | |Ax0 + By0 + C| | |
d = |
| |
| | √A2 + B2 | |
podstawiasz pod d długość odcinka a w liczniku ulamka wyjdzie ci wartość bezwzględna i tam
jedna niewiadoma.
27 kwi 18:05
Metis: Evelek punkt lezy na prostej... Tym wzorem nic nie zdziałasz.
27 kwi 18:16
Metis: Ajtek dzięki

Twój sposób skuteczny.
27 kwi 18:19
Ajtek:
Czasami coś się uda mądrego podpowiedzieć

.
27 kwi 18:24
Evelek: No to chyba go używać nie umiałeś albo rozmawiamy o czym innym, pamiętam jak zadania robiłem z
treścią przykładowo: Punkt P o współrzędnych (x,y) leży na prostej y=ax+b. Wyznacz punkty
poczatku i konca tego odcinka jesli ma on długość np. 10. I tutaj podobnie jak Ajtek napisal,
y zastępowane bylo przez f(x) i sie wyznaczało wszystko jednym wzorem. Alternatywa to
twierdzenie pitagora i rysowanie sobie trójkątów w układzie współrzędnych.
27 kwi 19:16
Metis:

Powiedz jak zamierzałeś wykorzystać ten wzór w moim przypadku ?
Obliczę odległość punktu od prostej który leży na tej prostej?
27 kwi 19:20
Evelek: Znamy środek S i wzór prostej na jakiej sie ona znajduje. Wiemy ze odległość od S do punktu B
wynosi tyle co do punktu A np. 5. Wyznaczamy prosta prostopadla do prostej na której znajdują
sie nasze punkty. Pierwsza prosta byla równania np. y = −3x + 5. Punkt A ma współrzędne (x,
| | 1 | |
−3x+5). Prosta prostopadla ma wzór (zaznaczmy ze przechodzi ona przez punkt S) np. y = |
| |
| | 3 | |
x −5. Teraz z łatwością znajdziemy współrzędne tego punktu A bo mamy równanie z jedna
niewiadoma. A wynikiem naszym tego równania będzie od razu punkt B bo w liczniku tego wzoru
mamy wartość bezwzględną. Punkty wyznaczone będą zarówno w jednym jak i drugim kierunku.
Jednym wzorem wyznaczamy A i B.
27 kwi 19:32