bezwzgledna
mock: rozwiaz: |8−|a|| ≤ 3 ≤ 8+|a|
wiec
5≤|a|≤11, |a|≥−5
i z tego otrzymuje:
5≥a≥−5 i −11≤a≤11
jak sie lączy te wyniki?
27 kwi 17:39
olekturbo: czesc wspolna
27 kwi 17:40
mock: czyli <−5,5>
a w odp: <−11;−5>u<5;11>
27 kwi 17:42
mock: PS: to zadanie, w ktorym mam obliczyc parametr a dla, ktorego jest rozwiazanie
miałem podane rownania 2 kół tj. S1=(0,0) r1=8
i S2=(3,0) r2=a
27 kwi 17:44
Jack:
1) |8−|a|| ≤ 3 ⋀ 2) 8+|a| ≥ 3
1)
8 − |a| ≤ 3 ⋀ 8−|a| ≥ − 3
|a| ≥ 5 ⋀ |a| ≤ 11
a ≥ 5 V a ≤ − 5 ⋀ a ≤ 11 ⋀ a ≥ − 11
a∊(−∞;−5> U <5 ; ∞) ⋀ a ∊ <−11;11>
zatem w przedziale 1)
a ∊ <−11;−5> U <5;11>
2)
8+|a| ≥ 3
|a| ≥ − 5 (spełnione dla kazdego a ∊ R)
zatem czesc wspolna 1) i 2)
a ∊ <−11;−5> U <5;11>
27 kwi 17:46
mock: thx
27 kwi 19:27