Funkcja
Funkcja: Funkcja f określona jest wzorem f(x)=(x−2)(x+6)2 wyznacz liczbę rozwiązań równania f(x)=12
Więc mam rozwiązać:
(x−2)(x+6)2=12 ?
27 kwi 16:57
Metis: tak.
27 kwi 16:59
Funkcja: Jednak to nie takie proste, ponieważ wychodzi: x3+10x2+12x−84=0
27 kwi 22:18
zef: szukaj pierwiastków wymiernych, jak znajdziesz jakiś to następne z delty.
27 kwi 22:18
Funkcja: Nie da się
27 kwi 22:21
zef: próbuj
27 kwi 22:22
Funkcja: To znajdź

Nie możliwe
27 kwi 22:23
Evelek: jak podzielimy przez 12 otrzymamy:
więc obliczamy x−12 = 0 oraz x+6 = 0
takie proste czy źle coś mam?
27 kwi 22:25
Evelek: a no tak, jak podzielimy przez 12 to po lewej stronie 1 zostanie
27 kwi 22:26
6latek: Jeśli poziom liceum to nie da rady (sparwdzilem w wolframie )
Jeśli studia to sa metody do policzenia takich pierwiastkow (metoda stycznych choćby
27 kwi 22:29
Evelek: tu musi być sposób jakiś mi sie wydaje
27 kwi 22:29
Funkcja: Zadanie za 3pkt z matury R
27 kwi 22:30
zef: przydałoby się jakoś to pogrupować
27 kwi 22:30
Evelek: może graficznie to rozwiązać, narysować i odczytać.
27 kwi 22:31
piotr: niekonieczne jest rozwiązanie równania , chodzi o określenie liczby pierwiastków rzeczywistych
jeżeli pochodna wyrażenia x3+10x2+12x−84 będzie dodatnia (lub ujemna) dla x∊R to mamy 1
pierwiastek
27 kwi 22:31
zef: Czyli nie trzeba podawać wartości tego pierwiastka
27 kwi 22:33
6latek: Nie znam się jeszcze na pochodnych
27 kwi 22:33
Evelek: delta pochodnej wychodzi −44
27 kwi 22:33
zef: pochodna: 3x2+20x+12
27 kwi 22:33
Evelek: to chyba wszystko jasne już skoro ujemna delta?
27 kwi 22:34
zef: No mi delta pochodnej wyszła 256
27 kwi 22:34
Evelek: a zgadza sie, delta wychodzi 16
27 kwi 22:35
Evelek: znaczy juz pierwiastek
27 kwi 22:35
zef: Pierwiastek z delty, a nie delta wynosi 16

Ważne szczegóły
27 kwi 22:35
Evelek:
coś nam to mówi wgl? xd
27 kwi 22:37
Evelek: MIN −2/3 *
27 kwi 22:38
piotr: max{x3+10 x2+12 x−84}=−12 w x=−6
min{x3+10 x2+12 x−84}=−(2372/27) w x=−(2/3)
max i min mają ten sam znak czyli jeden pierwiastek
27 kwi 22:39
Evelek: to jakie będzie to x pierwszego równania?
27 kwi 22:39
zef: Ty nie musisz wyznaczyć tego x tylko wykazać ile ich jest

Skoro 2 znaki ujemne w max i min
to jeden pierwiastek.
27 kwi 22:40
zef: "
wyznacz liczbę rozwiązań równania"
27 kwi 22:41
piotr:
27 kwi 22:42
Evelek: To czyli gdy w pochodnej wyjdą dwa iksy ujemne to taki wielomian ma jedno miejsce zerowe...no
ciekawe. A co gdyby dwa plusy wyszły?
27 kwi 22:45
Funkcja: chyba jednak łatwiej było zrobić określając ile rozwiązań ma równanie f(x)=m, dla m=12
(x−2)(x+6)
2=m
Naszkicować f(x) i zobaczyć w ilu punktach prosta y=12 przecina wykres
27 kwi 22:46
zef: też można ale i tak trzeba liczyć pochodną żeby znaleźć punkty przegięcia wielomianu
27 kwi 22:47
piotr: nie chodzi o iksy ujemne a o wartości f(x) w tych punktach i jeśli są one tego samego znaku to
1 pierwiastek
różne znaki 3 pierwiastki, a jeśli jeden byłby 0 to 2 pierwiastki
27 kwi 22:49
piotr: nie punkty przegięcia a ekstrema, to coś innego
27 kwi 22:50
zef: Racja.
27 kwi 22:51
Evelek: abym to dobrze zrozumiał, policzyliśmy pochodną funkcji f(x) = x3+10x2+12x−84
| | 2 | |
Potem znaleźliśmy miejsca zerowe pochodnej. Te miejsca zerowe czyli −6 oraz − |
| |
| | 3 | |
wstawiliśmy do naszej funkcji f(x) = x3+10x2+12x−84 i skoro wyszły one obie ujemne to tak jak
na twoim szkicu tej funkcji, nie przecinają w tym miejscu osi x?
I dalej według twojej zasady, gdyby ta funkcja f(x) po podstawieniu miejsc zerowych pochodnej
przyjmowała by raz minusa a raz plusa to 3 pierwiastki itd?
27 kwi 22:54
piotr: no tak
27 kwi 22:59
piotr: w całym rozumowaniu dobrze też dla formalności pokazać, że granice w −∞ jest −∞, a w +∞ jest
+∞, chodzi o rozpatrzenie przebiegu w całym R
27 kwi 23:03
Evelek: Rozumiem.
27 kwi 23:04
piotr: Cieszę się.
27 kwi 23:05