dlugosc boku
xyz: punkt M(2,1) jest srodkiem boku AB a punkt N(8,3) to srodek boku BC kwadratu ABCD. oblicz
dlugosc boku ABCD
27 kwi 16:34
xyz:
27 kwi 16:42
Metis: Poziom podstawówki
27 kwi 16:46
Led: oblicz długość MN. Przekątna kwadratu będzie dwa razy dłuższa, a pożniej to już łatwo.
27 kwi 16:46
6latek:

Twierdzenie o linni srodkowej trojkata
Linia srodkowa w trojkacie jest rownolegla do podstawy i jej dlugosc to polowa dlugosci
podstawy
To twierdzenie może się przydac na mature i nieraz ratuje 4 litery
27 kwi 17:40
Janek191:
M =(2,1) N = ( 8, 3)
I M N I = √(8 −2)2 + ( 3 − 1)2 = √36 + 4 = √40 = √4*10 = 2√10
oraz
I MN I = I M BI*√2
2√10 = I M BI √2 / : √2
√2*√10 = I M BI
I M B I = √20 = √4*5= 2√5
więc
I A B I = 2 I MB I = 4 √5
27 kwi 17:50