trygonometria
Ela: Moglby ktos mi wytlumaczyc jak krok po kroku zrobic to zadanie? Mam rozwiazanie ale nie moje i
nie ogarniam w ogole.
oblicz wartosc wyrazenia:
a) sin α+sin2α+sin3α dla α=45 stopni
b) cos α+cos2α +cos3α dla α=60 stopni
c)tg α+tg2α+tg3α dla α=60 stopni
Rozwiazanie do a):
sin α=
√2 / 2
sin 90 stopni=1
sin 135 stopni=sin 45 stopni=
√2 / 2
√2 / 2 + 1 +
√2 / 2 =
√2 +1
pomocy
27 kwi 16:32
Metis: sin(135)= sin(90+45)=cos(45)
27 kwi 16:34
Evelek: sin2α = 2sinα cosα
sin3α = sin(2α+1α) = 2sinα cosα + sinα
Cos podobnie.
27 kwi 17:13