Planimetria?
Jack:

Punkt D(−2,−1) jest spodkiem wysokości opuszczonej z wierzchołka A(4,2) trójkąta równobocznego
ABC. Wyznacz współrzędne pozostałych wierzchołków trójkąta
Oznaczylem przez R jako srodek okregu opisanego na tym trojkacie.
R(0,0) oraz gdzie mniej wiecej znajduja sie punkty B,C.
| | √3 | |
sin 120 = sin(180−60) = |
| |
| | 2 | |
| | √3 | |
sin(−120) = − sin 120 = − |
| |
| | 2 | |
| | 1 | |
cos 120 = cos(−120) = − |
| |
| | 2 | |
korzystajac ze wzoru na obrot punktu o kat wzgledem innego punktu.
punkt B − obrot punktu A wzgledem punktu R o (120) stopni
punkt C − obrot punktu A wzgledem punktu R o (− 120) stopni
x
B = (x
A−x
R)*cosα − (y
A−y
R)*sinα+ x
R =
| | 1 | | √3 | |
= 4*cos 120 − 2sin 120 + 0 = 4*(− |
| ) − 2( |
| ) = − 2 − √3 |
| | 2 | | 2 | |
y
B = (x
A−x
R)*sinα − (y
A−y
R)*cosα+y
R =
| | 1 | |
= 4sin120 − 2cos120 + 0 = 2√3 − 2(− |
| ) = 2√3 + 1 |
| | 2 | |
B(−2−√3, 1+2√3)
x
C = (x
A−x
R)*cosβ − (y
A−y
R)*sinβ+ x
R =
| | 1 | | √3 | |
= 4*cos(−120) − 2sin(−120) + 0 = 4(− |
| ) − 2(− |
| ) = −2 + √3 |
| | 2 | | 2 | |
y
C = (x
A−x
R)*sinβ − (y
A−y
R)*cosβ+y
R =
| | √3 | | 1 | |
= 4sin(−120) − 2cos(−120) + 0 = 4(− |
| ) −2(− |
| ) = −2√3 + 1 |
| | 2 | | 2 | |
C(−2+√3 , 1 − 2√3)

?
27 kwi 16:21
RObert: Robiłem to samo zadanie i ten wynik jest poprawny.
27 kwi 16:38
Metis: A bez obrotu punktu
27 kwi 16:48
Metis: A to z Tobą chyba robiłem to zadanie ?
27 kwi 16:49
Jack: bez obrotu to wektorowo, proste prostopadle itd...ale skoro wzor znam to nie moge korzystac z
tego...nawet na maturze
27 kwi 17:17
Jack: to moge korzystac *
27 kwi 17:19
Mila:
1) równanie prostej AD
2) prosta BC⊥AD
3)S− środek okręgu opisanego na Δrównobocznym
D=(−2,−1)→T
u→⇒S(..,..)
S=(−2+2,−1+1)=(0,0)
3)Układ :
równanie okręgu:
x
2+y
2=|SA|
2 i równanie prostej BC
27 kwi 18:15
Jack: no ok, ale moge moim tak ? : D
27 kwi 18:49
Mila:
Możesz, o ile dobrze zastosujesz wzory. Ja nie pamiętam i musiałabym wyprowadzić,
a to więcej czasu zajmie niż tradycyjne sposoby.
27 kwi 19:19