przekształcznie funkcji
Jagi: Hejka
pomóżcie proszę
mam problem z tym zadankiem bo nie tylko nie umiem go rozwiązać ale i nie znam sposobu,
a mam to jutro na sprawdzianie
Przekształć wzór funkcji z użyciem modułu na wzór z użyciem klamry
f(x)=Ix+4I−Ix−3I
27 kwi 15:36
Jerzy:
Musisz rozpisać tą funkcję w przedziałach: (−∞,−1) , [−4,3) , [3,+∞)
i spiąć klamrą
27 kwi 15:39
Jerzy:
(−∞,−4) → f(x) = −x − 4 − (−x + 3) = − 4 − 3 = −7
[−4,3) → f(x) = x + 4 − (−x + 3) = 2x + 1
[3,+∞) → f(x) = x + 4 − (x − 3) = 7
27 kwi 15:44