trygonometria
Ela: Hej. Mam problem z jednym zadaniem z trygonometrii (temat na ktorym bylo robione to: funkcje
trygonometryczne w dowolnym kacie) tresc:
Korzystajac z tabeli funkcji trygonometrycznych,oblicz:
a) tg 170 stopni b) cos 100 stopni c) sin 125 stopni d)tg 145 stopni
Mam wszystko rozwiazane od kolezanki,ale nie mam pojecia jak to robic,np.
a) −tg 10 stopni = −0,1763
czemu −10 stopni? nic nie rozumiem
27 kwi 15:33
ukulele: wzory redukcyjne:
a) tg 170 = tg(180−10)= −tg 10. a tg 10 mozna sprawdzic w tablicach
27 kwi 15:37
Jack: cos 100 = cos (90+10) = − sin 10
27 kwi 15:41
Ela: czyli b) to bedzie −80 stopni? i musi byc minus przed zawsze?
i c) −55stopni = −0,1736 d)−35 stopmi= −0,7002
27 kwi 15:41
Jack: c) sin 125 = sin (90 + 35) = cos 35
27 kwi 15:43
27 kwi 15:43