Trygonometria obliczanie pilne pomocy
zdezorintowana: Oblicz:
a) sin135o*cos2 78o+cos45o*sin2 102o
b) cos3o*√1+tg2 3o +1
undefined
27 kwi 15:12
Qulka:
a) =√2/2
b)=2
27 kwi 15:14
zdezorintowana: Dziękuję za odpowiedź, ale czy mógłby ktoś mniej więcej napisać jak to obliczyć?
27 kwi 15:21
Qulka: sin135=cos45 wiec mozna przed nawias
sin102=sin78 wiec w nawiasie masz jedynkę
27 kwi 15:22
Qulka: tg to sin/cos i do wspólnego mianownika pod pierwisatkiem i masz jednke tryg w liczniku
27 kwi 15:23
zdezorintowana: ogarnęłam pierwsze dziękuję ale w b wyszło mi cos3+1...
27 kwi 15:32
zdezorintowana: już wiem 1+tg2 = 1/cos2
27 kwi 15:47