wyznacz wartosci parametru p
df: wyznacz calkowite wartosci parametru p, dla ktorych wielomian w(x)=x3+(p2+6p)x2−9x−3 ma
pierwiastek wymoierny
rozwiazanie 1 mam, ze w(−1)=p2+6p+5, Δ=16 ,czyli pierwastki beda wymeirne tego rownania
p2+6p+5=0
i wyszlo p=−5 lub p=−1
ale zastanawialem sie, czy mglbbym to zrobic z wzorow viete'a ?
x1+x2+x3= −p2−6p
x1x2+x1x3+x2x3=−9
x1x2x3=−3
to wychodziloby ,ze pierwiastki sa wymierne, ale dalej nie wiem co z tym zrobic.
27 kwi 14:55
jc: podstaw x =1, −1, 3, −3 i wylicz p. jak wyjdze calkowite, to będziesz miał.
27 kwi 15:07