Parametr
równanie: x2−2(p+2)+p(p+4)=0 Niewiadoma x parametr m
Jak sprowadzić to równanie do postaci iloczynowej?
27 kwi 14:46
Metis: Zapisz całe zadanie.
27 kwi 14:49
Damian: postać iloczynowa a(x−x1)(x−x2)
a = 1
podlicz delte
znajdz x1 i x2
27 kwi 14:50
równanie: Dla jakich wartości parametru p pierwiastki równania x3 − (2p+4)x2 + (p2+4p)x = 0
są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego?
W odpowiedzi mam od razu przeskoczone z x{ x2−2(p+2)+p(p+4)}=0 do x(x−p)(x−p−4) i nie rozumiem
skąd to się wzięło
27 kwi 14:57
Metis: x(x2 − (2p+4)x + (p2+4p)) = 0
x=0 v x2 − (2p+4)x + (p2+4p)=0
Teraz już z górki.
Masz jeden pierwiastek.
27 kwi 15:01
Metis: Wyciągnęli x ....
27 kwi 15:03
6latek: Metis
Sprawdz dzielenie w poscie ROberta
27 kwi 15:04
jc: Jak wy to liczycie?
= (x−p)(x−p−4)
Coś z treścią nie tak, bo nigdzie nie ma parametru m.
27 kwi 15:20
Metis: Cześć
jc 
Podał poprawną treść niżej.
27 kwi 16:54