...
RObert: Chce wyznaczyć reszte z dzielenia wielomianu W(x) przez P(x), najlepiej metodą pisemną ale
gubie się jak
wchodzą a i b
W(x) = 6x
4 + 10x
3 + ax
2 − 15x + b
P(x) = 3x
2 + 5x − 7
Jakby ktoś mógł pokazać jak to powinno przebiegać? Domyślam się, że przepisywanie takiego
dzielenia może być straszne, więc jakby ktoś
był tak dobry to jakieś np zdjęcie z obliczeń.
Ogólnie to robie to zadanie
http://www.zadania.info/d25/1119010 Chce pisamnie obliczyć reszte i przyrównać ją do zera skoro
W(x) jest podzielny przez P(x)
27 kwi 14:43
6latek: | | 1 | |
(6x4+10x3+ax2−15x+b)/ (3x2+5x−7) = 2x2+ |
| |
| | 3 | |
−6x
4−10x
3 +14X
2
============================
(a+14)x
2−15x
============================
| | 2 | | 7 | |
(a+14−1)x2−16 |
| x+ |
| +b |
| | 3 | | 3 | |
powinno być tak dobrze ale ktoś sprawdzi jeszcze
27 kwi 14:59
6latek: Chyba skopałem to
27 kwi 15:01
Qulka: nie 1/3 tylko 1/3(a+14) i wszędzie potem pojawia się a
27 kwi 15:06
RObert: Jakby ktoś jeszcze rzucił okiem to byśmy mieli pewność
27 kwi 15:07
RObert: oo, nie zobaczyłem postu Qulki
27 kwi 15:07
Qulka: a najlepiej .. skoro jest podzielny to wstawić miejsca zerowe P(x) do W(x) i też będą =0
i masz 2 równania i dwie niewiadome a i b i proste obliczenia
27 kwi 15:08
6latek: dziekuje za wskazanie bledu
Qulka
27 kwi 15:08
RObert: Również dziekuje, spróbowałem tak jak piszesz, ale delta brzydka wychodziła i zacząłem tak
27 kwi 15:11
Qulka: chociaż faktycznie..te miejsca zerowe nie są tak ładne jak typowe
27 kwi 15:11
ICSP: Najlepiej schematem Hornera. Chyba najszybciej i najtrudniej się pomylić.
27 kwi 15:12
6latek: Nie ma w książce tego schematu
Moglbys pokazac czy tutaj to trudne ?
27 kwi 15:14
RObert: a Horner nie działa tylko wtedy jak dzielnik jest stopnia pierwszego?
27 kwi 15:15
zef: Robert ma rację
27 kwi 15:16
zef: Chyba żeby z P(x) zrobić postać iloczynową i raz podzielić przez pierwszy nawias a później
przez drugi
27 kwi 15:17
ICSP: Mówię o rozszerzonym schemacie Hornera dzielenia przez unormowany tójmian kwadratowy
oczywiście.
27 kwi 15:17
zef: O to o czymś takim nie słyszałem.
27 kwi 15:18
6latek: Ja tez .
27 kwi 15:19