prosze o rozwiazanie
kasiulka: Niech (an) oznacza ciąg geometryczny w którym a1≠−1 i iloraz q≠−1, natomiast Sn oznacza sumę
n początkowych wyrazów tego ciągu. Wiedząc, że S4/S2=26, oblicz q.
3 sty 20:47
Anna: pomagam
3 sty 20:52
Anna:
| S4 | | 1−qn | |
| = 26 q = ? Sn = a1* |
| |
| S2 | | 1−q | |
| | 1−q4 | |
Po skróceniu: |
| = 26 |
| | 1−q2 | |
| | (1−q2)(1+q2) | |
|
| = 26 ⇒ 1+q2 = 26 ⇒ q2 = 25 |
| | 1−q2 | |
Czyli
q = 5 ∨ q = −5
3 sty 20:56
kasiula: dziekuje bardzo
3 sty 21:16
Anna:
3 sty 21:22