pochodne cząstkowe
ola: Witam. Bardzo proszę o pomoc w policzeniu pochodnych cząstkowych w punkcie (x,y)=(0,0)
| | 1 | |
dla f(x,y)=(x2+y2)sin( |
| ) |
| | x2+y2 | |
27 kwi 14:10
Jerzy:
| | 2x | |
fx = 2x*sin(U) − (x2 + y2)*cos(U)* |
| |
| | (x2 + y2) | |
f
y ..... zamienń x z y
27 kwi 14:13
Jerzy:
na końcu nawias w mianowniku ma być do kwadratu
27 kwi 14:14
piotr1973: ale punkt (0,0) nie należy do dziedziny
27 kwi 14:22
Jerzy:
pewnie źle przepisane
27 kwi 14:25
ola: zapomniałam dopisać, że w punkcie (0,0) przyjmuje wartość 0
27 kwi 14:34
ola: | | df | | df | |
trzeba znaleźć |
| (0,0) i |
| (0,0) |
| | dx | | dy | |
27 kwi 14:35
Jerzy:
masz policzone pochodne, to podstawiaj
27 kwi 14:37
ICSP: Licz z definicji.
| | f(t,0) − f(0,0) | |
fx(0,0) = limt →0 |
| |
| | t | |
| | f(0,t) − f(0,0) | |
fy(0,0) = limt→0 |
| |
| | 2 | |
27 kwi 14:37
ola: właśnie nie wiem jak policzyć f(0,0), bo w granicy dąży do 0
27 kwi 14:39
ICSP: Zacytuje :
"zapomniałam dopisać, że w punkcie (0,0) przyjmuje wartość 0

"
27 kwi 14:42