Planimetria dowód
Marian : W trójkąt prostokątny wpisano okrąg. Punkt styczności przeciwprostokątnej z okregiem dzieli ją
na odcinki o długościach x i y. Wykaż, że pole trójkąta jest równe xy
27 kwi 13:16
Qulka:

(x+r)
2+(y+r)
2=(x+y)
2
x
2+2xr+r
2+y
2+2yr=r
2=x
2+2xy+y
2
więc (x+y)r+r
2 = xy
| | (x+r)(y+r) | | xy+r(x+y)+r2 | | xy+xy | |
P= |
| = |
| = |
| = xy |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
27 kwi 13:27
Marian : Dziękuję bardzo
27 kwi 15:49
Eta:

2 sposób
P(ABC)= P(ADOF) +P(DBEO)+P(ECFO) = r
2+rx+ry = r
2+r(x+y)=P
2P(ABC)=(x+r)(y+r)⇒2P=xy+r
2+r(x+y) ⇒2P= xy+P ⇒ P=xy
27 kwi 20:01