Obnizka ceny
6latek: Telewizor kosztowal 90000zl (full wypas .
Po dwukrotnej obniżce cen o ten sam procent cena telewizora wynosila 57600zl .
Ile procent wynosila kazda obnizka ceny
Trzeba to zrobić w jednym zapisie
27 kwi 13:13
Jerzy:
(90000*p)*p = 57600 ⇔ p2 = 0,64 ⇔ p = 0,8 ( obniżka była o 20% )
27 kwi 13:17
6latek: dziekuje Ci
27 kwi 13:18
piotr1973: zakładając, że obniżki były tej samej wysokości
27 kwi 13:23
6latek: Tak zalozylismy piotr1973
27 kwi 13:25
Jerzy:
To wynika z treści zadania
27 kwi 13:27