kwadratowa
6latek:

W trojkacie ABC jest |AB|=2 |AC|=|BC| i kątACB=90 stopni
W trojkat ABC wpisano trojkat LMK tak ze M jest srodkiem AB punk L należy do AC a punkt K
należy do BC i KL||AB Zbadaj pole trojkata LMK jak funkcje dlugosci odcinka CL
Sporzadz wykres
Mamy tak
Z treści zadania wynika ze trojkat ABC to trojkat prostokątny równoramienny
w takim razie
CB=AC=
√2
Wiec wynika z tego ze trojkat LMK będzie trójkątem równoramiennym a dla CL i CK trójkątem
równobocznym
|CL|∊(0,
√2)
Jeśli obliczymy wysokość trojkata ABC
h
2= (
√2)
2−1
2= 1
wiec h=1
Ale chyba ta wysokość nam nic nie da .
27 kwi 12:57
6latek: Narysowalem kilka takich trojkatow żeby zobaczyć jak to będzie wygladac
Jakas konkretna podpowiedz
27 kwi 13:10
wmboczek: wyraź pole jako różnicę pól dużego i 3 małych trójkątów
27 kwi 13:10
6latek: Pole dużego to Pd=1
Ale pozostałych nie wiem jak zrobić
27 kwi 13:16
wmboczek: x2/2, i dwa po 1/2sin45(√2−x)
27 kwi 13:27
6latek: Wiec tak
Trojkaty KBM i LAM pole obliczone ze wzoru P=0,5sinαa*b gdzie a=
√2−x i b=1
Trojkat CLK pole policzone ze wzoru P=0,5*a*h gdzie a i h=x
Wobec tego pole trojkata LKM będzie wyrazac się wzorem
| | x2 | |
P=1− |
| −2*(0,5sin45*(√2−x) |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | √2 | |
P=1− |
| x2−2( |
| * |
| (√2−x)) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Dokoncze te obliczenia sobie .
Dziekuje Ci za pomoc
27 kwi 13:44