Fizyka - pomoc
Bogdanek: Nie wiem czy moge tutaj dawac zadanei z fizyki ale sprobuję.
1.Na sprężynie zawieszono klocek i wprowadzono go w ruch drgający. Wychylenie klocka z
połozenia równowagi określa zaleznosc x(t) = 0,03*sin(2,5*pi*t)
Oblicz okres drgan i ampitude. Narysuj wykres.
4.Do U−rurki nalano wody, następnie wprowadzono ja w dragnie. Ciecz wykonuje w czasie 1 minuty
120 drgań . Określ wychylenie swobodnej cieczy w jednym z ramion z położenie równowagi.
Wysokosc słupa cieczy w ramieniu mienia sie w przedziale 5−9 cm.
5.Na spręzynie zawieszono kule i wychylono ja z połozenia równowagi. Kula w czasie 3 minut
wykonała 120 drgań. Ile drgan wykonałą kula w czasie 5 minut.
Bardzo prosze o łopatologiczne wytłumaczenie.
3 sty 20:20
Bogdanek: Nikt nie da rady ani jednego ?
3 sty 23:40
rozalia: 5.
Może na proporcję
Jeżeli w ciągu 3 min.−−−−−−−−−−−−−120 drgań,
to w ciągu 5 min−−−−−−−−−−−−−−−−x drgań
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x= 5*1203
x= 6003
x= 200
W ciągu 5 minut wykona 200 drgań
4 sty 01:03
Bogdanek: Dziękuje Rozalia.
Da ktos jeszcze rade któres z pozostałych rozwiązać ?
Tyle mądrych osob a nikt nie chce pomoc
4 sty 19:34
Bogdanek: Dobra mam 2 na koniec, temat nieaktualny.
193.143.121.97:27087 haslo mc
6 sty 19:32
anga: apropo, nie wyjdzie 200 tylko 230
20 wrz 09:15