prawdopodobieństwo
RObert: http://www.zadania.info/d22/1217732 Dzień dobry, mam pytanie co do tego zadania. Czy można je rozwiązać w inny sposób?
NP
Ω = 10*9*8
1. Sposoby bez białej kuli. (na 3*2*1

Na tyle można wylosować trzy czarne kule bez białej?)
+
2. Z jedną białą.
+
3. Z dwiema białymi
Jak to ogólnie rozwiązać?
27 kwi 11:55
Jerzy:
IΩI = 10*9*9
A = CCC , CBC , CCB , BCC, BBC , BCB , CBB
IAI = 3*2*1 + 3*7*2 + 3*2*7 + 7*3*2 + 7*6*3 + 7*3*6 + 3*7*6
27 kwi 12:21
RObert: Dziękuje za odpowiedź

. a dlaczego Ω to 10*9*9?
27 kwi 12:24
Jerzy:
omsknięty palec

10*9*8
27 kwi 12:28
RObert: Wszystko jasne, jeszcze raz dziękuje.
27 kwi 12:35