Miejsca zerowe funkcji f(x)
Michael: Miejsca zerowe funkcji f(x) wynoszą 1,3,−5 jakie miejsca zerowe ma funkcja g(x)=f(x−1);
g(x)=−f(x); g(x)=f(−x); g(x)=f(−x+2)
27 kwi 11:29
Jerzy:
Zastanów się, jak w każdym przypadku wyglada wykres funkcji g(x),
w stosunku do wykresu funkcji f(x) ?
27 kwi 11:33
Michael: W każdym wzorze wystarczy za "x" podstawić 1,3,−5? Oczywiście zmieniając znak w zależności od
od wykresu funkcji np. g(x)=f(−x+2) wtedy dla 1; g(x)=(−1+2)?
27 kwi 11:52
piotr1973: tak samo jak każdy ze wzorów:
g(x)=f(x−1); g(x)=−f(x); g(x)=f(−x); g(x)=f(−x+2)
transformuje wykres funkcji w ten sam sposób transformuje punkty miejsc zerowych (1,0), (3,0),
(−5,0)
27 kwi 12:00
piotr1973: g(x)=f(x−1) przesunięcie w prawo o 1
g(x)=−f(x) lustrzane odbicie względem OX,
g(x)=f(−x) lustrzane odbicie względem OY,
g(x)=f(−x+2) lustrzane odbicie względem OY, a następnie przesunięcie w lewo o 2
27 kwi 12:05
Jerzy:
@piotr1973 ... popraw ostatnią transformację, bo jest zła
27 kwi 12:14
piotr1973: Jerzy, a co proponujesz?
27 kwi 12:35
Jerzy:
g(x) = f[−(x − 2)]
najpierw przesunięcie o 2 w prawo i potem odbicie względem osi OX
27 kwi 12:45