okrag
xyz: zbior wartosci m dla ktorych prosta y=3x+2m−1 ma z okregiem o rownaniu x2 + 4x + y2 +12y= 9
dokladnie 2 punkty wspolne.
obliczylam rownanie okregu. S(−2,−6) r=7 i nw co dalej zrb czy to rownanie prostej
trzeba podstawic do rownania okregu?
27 kwi 11:13
Jerzy:
Warunek: odległość prostej od środka, jest mniejsza od promienia lub równa 0
27 kwi 11:19
xyz: ok dziekuje
27 kwi 11:22
jc: Wstawiamy y=3x+2m−1 do równania okręgu i mamy równanie kwadratowe z parametrem m.
Równanie ma 2 rozwiązania o ile Δ>0.
Rachunki można uprościć przechodząc do zmiennych a=x+2, b=y+3.
|2m−1| < 7√10, sprawdź, bo oczywiście mogłem się pomylić!
27 kwi 11:29