wzory redukcyjne
Hlna: jaki jest sposób na wzory redukcyjne w trygonometrii, żeby nie uczyć się ich na pamięć , jeśli
nie można korzystać z gotowych wzorów
27 kwi 11:12
karobert: trochę trzeba na pamięć
90+−α
270 +−α
funkcja przechodzi w cofunkcję
i tabela znaków
Ićw IIćw IIIćw IVćw
sin + + − −
cos + − − +
tg + − + −
ctg + − + −
27 kwi 11:18
6latek: To nie sa wszystkie wzory redukcyjne
sa również takie
np. sin(α+β) czy np. (sinα−sinβ
27 kwi 12:19
Jerzy:
To nie są wzory redukcyjne
27 kwi 12:22
Janek191:
@ 6 − latek
To nie są wzory redukcyjne

1) sinus sumy
2) różnica sinusów
27 kwi 12:23
6latek: Mam napisane w książce J Pokorny Trygonometria dla samoukow oprócz wzorow .... istnieja
inne wzory redukcyjne np. to co podalem . Chyba ze on się myli
27 kwi 12:26
Jerzy:
Wzory redukcyjne ( jak nazwa wskazuje ) redukują funkcje dowolnego kąta, do funkcji kąta
pierwszej ćwiartki
27 kwi 12:30
aaxx 1: Tak jest sposób na wzory redukcyjne w trygonometrii, żeby nie uczyć się na pamięć.
chodzi o to ze funkcje trygonometryczne dowolnego kąta da się zapisać za pomocą funkcje
trygonometryczne kąta należącego do [0,900). do tego ważne jest wiedzieć jak funkcje
trygonometryczne są reprezentowane na kole trygonometrycznym. stąd będzie wiadomo
ta tabela prezentowana przez " karobert " i nie trzeba znać z pamięci to wynika z reprezentacja
tych funkcji trygonometrycznych: sin, cos, tg i ctg kąta z I ,II,III,IV kwadransu.
27 kwi 16:21
aaxx 1: koło trygonometryczne jest koło o środku w (0,0) a promień 1.
kąty trygonometryczne mają dwa boki: początkowy i końcowe.
bok początkowy = osi X dodatni . kąt 00 mamy kiedy oba boki pokrywają sie z osią OX dodatni
a jeśli bok końcowe kąta obracamy bok końcowe przeciwko ruch wskazówek zegara.
to mamy kąt dodatni , a ujemny kąt kiedy obracamy bok końcowe w kierunku ruch wskazówek
zegara. jeśli bok końcowe leży w I kwadransie to mówimy,że kat jest z I ćwiartki , analogiczne
określamy
kat z II, III, IV. stąd dowolny kąt jest I lub II lub III lub kwadrantu.
kąt z II kwadrantu da się zapisać jako 900 + a lub 1800 −b ; gdzie a y b są katami ostry tzn.
katy z I kwadrantu tj. a,b ∊[0, 900]; analogicznie pozostałych katów tzn. z III i IV dają się
zapisać
za pomocą katowi z I kwadrantu. a więć tym bardziej ich funkcje trygonometryczne.
kąt z III kwadrantu 1800+a lub 2700−b
kąt z IV kwadrantu 2700 +a lub 00 −b = −b
jeszcze jedno kofunkcje funkcja sin jest cos i na obrót a kofunkcje funkcja tg jest ctg i na
obrót.
współrzędne punkt przecięcia bok końcowe kata α w kole trygonometryczne są:
(x,y) = (cosα; sinα) stad będziesz określał czy sinα; cosα; tgα; ctgα jest dodatni czy jest
ujemny.
jeśli P jest punkt przecięcia bok końcowe kata np. β a jego rzut na osi X jest Q to w
trójkącie
prostokątnym PQO to F.T (funkcje trygonometryczne ) kata β = (odp. znak + lub − ) F.T (kata
QOP).
znak określone przez znak współrzędny y dla sin β
Np. sin 1200
"kąt QOP" = 600
znak współrzędny y jest dodatni stąd
sin 1200 = sin600
UWAGA: 1200 =900+300
sin1200 = sin(900+300) = [ jeśli rysujesz ten kąt w kole trygonometryczne i zaznaczasz
punty P przecięcia bok końcowe kat 1200 z kołem trygonometryczne oraz punkt Q = rzut
punktu P na osi X oraz O=(0,0).
to sin1200 = znak współrzędny y punktu P. sin kąt QOP = + cos 300
bo sin kąta QOP = cos 300. (bo kąt QOP +300 = 900
a więc jeśli np. δ+α =900 to F.T (kąta δ) = KoF.T (kąta α) i na obrót.
KoF.T oznacza Kofunkcje trygonometryczne.
sin jej kofunkcji jest cos i na obrót również tg jej kofunkcji jest ctg.
27 kwi 17:22