liczby zespolone
nati: Witam. Mógłby ktoś pomóc mi w rozwiązaniu zadania: Działanie na dwóch liczbach zespolonych z1 *
z2 = (a+c) + 2bdi. Wyznacz element neutralny oraz odwrotność liczby 3 − 3i. Kompletnie nie
wiem jak to zrobić. Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc
27 kwi 09:34
Janek191:
Liczba odwrotna do 3 − 3 i
| 1 | | 3 + 3 i | | 3 + 3 i | | 3 + 3 i | |
| = |
| = |
| = |
| = |
| 3 − 3 i | | ( 3 − 3i)*( 3 + 3 i) | | 9 − 9 i2 | | 18 | |
27 kwi 12:20
Janek191:
Element neutralny : 1 + 0 i = 1
27 kwi 12:21
piotr1973: 1 to element neutralne ze względu na dzialanie mnożenia
27 kwi 14:03