kwadratowa
6latek:

W kwadracie o boku 12 cm poprowadzono dwie proste rownolegle do przekątnej kwadratu w
rownych od niej odległościach
Proste podzielily kwadrat na 3 części o rownych polach . Oblicz odleglosci prostych od
przekątnej kwadratu
P
kw= 144cm
2
P
1= P
2=P
3= 144:3=48cm
2
P
1 i P
3 będą trójkątami prostokątnymi rownoramiennymi
Wobec tego
P
3= 0,5x*x=48 i x>0 to x=
√96=
√16*6= 4
√6
Wiec odleglosc(y) prostej od przekatnej kwadratu wynosi
y=12−x= 12−4
√6
27 kwi 09:22
Jerzy:
Nie ... y nie jest odległością tych prostych od przekątnej kwadratu
27 kwi 09:26
6latek: Ale do momentu obliczenia y mam dobrze tak ?
Wiec jak obliczyć ta odleglosc
27 kwi 09:30
Jerzy:
Odległość, to różnica pomiędzy przekątną kwadratu , a wysokością trójkąta o boku x
27 kwi 09:31
6latek:

Tak ta odleglosc ma być policzona ?(tylko jak mam ja policzyć ?
27 kwi 09:32
Jerzy:
Masz wyżej
27 kwi 09:32
Jerzy:
sorry ... różnica pomiędzy połową przekątnej kwadratu, a wysokością
27 kwi 09:33
Jerzy:
| D | |
d = |
| − h , D − przekatna kwadratu |
| 2 | |
27 kwi 09:36
6latek:

c
2=2x
2 to c=
√2x2 to c=x
√2
c=4
√6*
√2= 4
√12= 4*2
√3=8
√3
h
2= x
2−0,5c
2 i h>0
h
2= (4
√6)
2−(4
√3)
2
h
2= 96−48=48cm
h=
√48=
√16*3= 4
√3
d=12
√2
h=4
√3
y= 12
√2−4
√3= 4(3
√2−
√3)
27 kwi 09:50
6latek: Poprawiam
y=6√2−4√3
27 kwi 09:52
Jerzy:
Wysokość h odejmujesz od połowy przekątnej kwadratu
27 kwi 09:57
6latek: Dobrze Jerzy jest bo 6√2>4√3
27 kwi 10:00
Jerzy:
Teraz tak.
27 kwi 10:02