trygo
Metis: Nierówność trygonometryczna:
−2cos3x≥1 /:(−2)
Czy do tego momentu jest

?
26 kwi 23:50
26 kwi 23:51
Metis: ?
26 kwi 23:53
ZKS:
Może być.
26 kwi 23:59
Metis: I teraz nie jestem pewny czy mogę zrobić przeskok do argumentów − nic nie stanie się ze znakiem
nierówności?

−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | π | |
cos3x≤cos( |
| +π) |
| | 3 | |
27 kwi 00:01
ZKS:
| | π | |
Teraz już nie rozumiem zapisałeś cos(3x + π) ≥ cos( |
| ), żeby znowu zamienić?  |
| | 3 | |
27 kwi 00:07
mat: rozwiązujesz dla samego x, a potem dzielisz przez 3
27 kwi 00:09
Metis: No nie
27 kwi 00:09
Mila:
| | 1 | |
cos(u)= |
| podajemy serię rozwiązań |
| | 2 | |
| | π | | π | |
u= |
| +2kπ lub u=− |
| +2kπ |
| | 3 | | 3 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | π | | π | |
u= |
| +π+2kπ lub u=− |
| +π+2kπ |
| | 3 | | 3 | |
| | 4π | | 2π | |
u= |
| +2kπ lub u= |
| +2kπ |
| | 3 | | 3 | |
Teraz odczytaj i napisz odpowiedź.
27 kwi 00:09
ZKS:
27 kwi 00:10
ZKS:
| | 1 | |
Ty Metis zrób dla cos(3x + π) ≥ |
| .  |
| | 2 | |
27 kwi 00:12
mat: czyli dla samego x masz X należy (2π/3 +2kπ ; 4π/3 +2kπ)
i teraz dzielisz to przez 3
czyli ostatecznie X (2π/9 +2/3kπ ; 4π/9 +2/3kπ), ja bym to tak robił
27 kwi 00:12
Mila:
Dobranoc Panowie
27 kwi 00:13
ZKS:
Dobranoc i Pani.
27 kwi 00:15
Metis: Trochę się pogubiłem
| | 1 | |
Czyli nie ma sensu w nierównościach zamieniać postaci: cos3x≤− |
| do postaci: |
| | 2 | |
27 kwi 00:15
ZKS:
Dobra też zaraz lecę się wykąpać i do łóżka, bo jutro muszę sprezentować prezentację.
27 kwi 00:15
ZKS:
Spójrz
Mila napisała to samo.
27 kwi 00:17
Metis: | | 1 | |
Trochę nie rozumiem po co Nam cosu= |
| |
| | 2 | |
27 kwi 00:20
Metis: Już rozumiem
27 kwi 00:20
Metis: Do wyznaczenia rozwiązań cosu=−1/2
27 kwi 00:21
mat: Czy moja odpowiedź jest w końcu dobra to co napisałem czy też robię jakiś błąd
27 kwi 00:21
Metis: Trzymaj się
ZKS 
Dobranoc
Milu
27 kwi 00:21
Metis: mat trzeba pomnożyć *3.
27 kwi 00:22
ZKS:
Podzielić.

Też się trzymaj
Metis.
27 kwi 00:23
mat: co ? jak pomnożyć

jaka tu powinna byc odpowiedź w końcu ?
27 kwi 00:24
mat: już to przecież wcześniej podziliłem
27 kwi 00:25
Evelek: Ja bym podstawil zmienną t = 3x
Odczytujemy zbiór rozwiązań a potem wracamy do naszej zmiennej:
3x ≤ nasze rozwiązanie
Dzielimy na trzy i mamy to samo.
27 kwi 00:25
Metis: A racja

sory , podzielić
27 kwi 00:27
Mila:
| | 2π | | 2πk | | 4π | | 2πk | |
x∊< |
| + |
| , |
| + |
| > |
| | 9 | | 3 | | 9 | | 3 | |
27 kwi 21:35