Funkcja wykładnicza
Rafał:
Rozwiąż równanie:
26 kwi 23:39
olekturbo: Jesteś pewny swojego zapisu?
26 kwi 23:40
Metis: Chyba nie jest
26 kwi 23:41
Rafał: Tak tylko nie wiem jak zapisać potęgowanie 2x nad cały duży nawias.
26 kwi 23:43
Rafał: o i dziesiątka powinna też być w indeksie górnym sorki dopiero uczę się zapisu
26 kwi 23:44
26 kwi 23:46
Metis: Piszesz symbol Newtona...
26 kwi 23:46
Rafał: 
myślałem że to ułamek w nawiasie
26 kwi 23:49
26 kwi 23:50
Metis: Działania na ułamkach i potęgach. Dasz radę
26 kwi 23:52
Rafał:
5
3x=5
x2+10
3x=x
2+10
x
2−3x+10=0
Δ=9−40
Δ=−31
r. sprzeczne
(w książce rozwiązanie to x∊{2,5})
27 kwi 00:03
Metis: Tam nie będzie 3x.
27 kwi 00:05
Rafał: Faktycznie odejmuje ujemną liczbę Wielkie Dzięki nie zauważyłem tego a głowie się już z 30 min
27 kwi 00:11
olekturbo: 7x
27 kwi 00:11