trygonometria
mock: funckja f jest okreslona wzorem f(x)=sinx dla x∊<0,2π>.
Rozwiaz nierownosc: f(2x)≥2(f(x))2
sprowadzilem to do postaci:
sin2−2sin2x≥0
2sinx(cosx−sinx)≥0
i teraz pytanie co dalej z tym fantem zrobic?
policzylem sinx=0 i cosx=sinx czyli tgx=1
poszukalem miejsc dla sinusa≥0 i dla tgx≥1
i polaczlem otrzymane rozwiazania ale to chyba nie to xD
odp:
x∊<0;π/4> u <π;5π/4> u {2π}
26 kwi 23:29
Mila:

Trzeba rozpisać tak :
1) sinx≥0 i cosx≥sinx i x∊<0,2π>
lub
2) sinx≤ 0 i cosx≤sinx i x∊<0,2π>
===================
Ad1)
sinx≥0⇔x∊<0,π> i cosx≥sinx to odczytuję z wykresu, dla jakich argumentów w przedziale <0,π>
wykres cosinusa leży nad wykresem sinusa ⇔
=============== lub
ad2)
sinx≤0 i cosx≤sinx⇔
==========
26 kwi 23:59
mock: dzięki Mila! mam jeszcze małe pytanie tj. od czego zalezy, ze w zadaniu mamy zastosowac
alternatywe warunkow jak tu?
27 kwi 08:49
Jerzy:
Jeżeli: a*b ≥ 0 ⇔ a ≥ 0 i b ≥ 0 lub a ≤ 0 i b ≤ 0
27 kwi 08:52
mock: tzn skad mam wiedziec, kiedy stosowac alternatywe warunkow?
27 kwi 08:53
mock: aa ok dzieki Jerzy
27 kwi 08:53
mock: więc gdybym miał 2sinx(cosx−sinx)≤0
to wtedy:
sinx≤0
cosx≥sinx
lub
sinx≥0
cosx≤sinx
tak?
27 kwi 08:57
Jerzy:
Dokładnie .... tylko wyrażnie wstaw spójniki "i " :
sinx ≤ 0 i cosx ≥ sinx lub sinx ≥ 0 i cosx ≤ sinx
27 kwi 09:00
mock: wielkie dzięki!
27 kwi 09:05
piotr1973: no to jeszcze odpowiednie nawiasy klamrowe
27 kwi 09:17
mock: to przy okazji zadam jeszcze pytanie tj.
czy jesli mam cos udowodnic np. a2+b>c
to moge to zapisać, że to jest założenie?
27 kwi 09:41
Jerzy:
Nie, to jest teza
27 kwi 09:43