logarytmy i f. kwadratowe
Marcinek: Wyznacz wartość p, dla którego równanie 4x2−4x+log5 p − 1/2 = ma
dokładnie jedno rozwiązanie.
Δ=0
p>0
Δ=0 ⇒ 16 − 16 log5 p − 8 ⇒1 − 8log5 p = 0 ⇒
8 log5 p = 1
log5 p8 = log5 5 i co dalej ?
26 kwi 23:29
ZKS:
| | 1 | |
4x2 + 4x + log5(p) − |
| = 0 |
| | 2 | |
| | 3 | |
4x2 − 4x + 1 + log5(p) − |
| = 0 |
| | 2 | |
| | 3 | |
(2x − 1)2 = |
| − log5(p) |
| | 2 | |
p = 5
3/2
26 kwi 23:40
Marcinek: chwila co tui się stało ?
26 kwi 23:43
Marcinek: wzór skrócone mnożenia ?
26 kwi 23:48
ZKS:
Dokładnie.
26 kwi 23:52
Marcinek: nie widzę prawej strony (2ab) mógłbyś rozpisać ?
26 kwi 23:54
Marcinek: głównie chodzi mi o to , że nie widzę do czego należy log czy do a czy do b
26 kwi 23:55
ZKS:
Do niczego składam wzór z 4x2 − 4x brakuje mi tutaj 1, aby skorzystać ze wzoru skróconego
mnożenia. Twój sposób też jest poprawny o ile dobrze policzysz Δ.
27 kwi 00:02
Lolek: no właśnie z tym jest problem
bo wychodzi mi p8 = 5 :C
27 kwi 00:08
ZKS:
Napisałem Ci, że trzeba najpierw poprawnie policzyć Δ.
27 kwi 00:09
Lolek: Δ= 24 −16 log5 p ?
27 kwi 00:17
Lolek: 3 − 2 log5 p = 0
27 kwi 00:18
Lolek: p = √125
27 kwi 00:19
Marcinek : ehhh... czemu ja mam takie problemy z tą matmą, że zawsze coś pomylę z tymi znakami ? :C
Da się to jakoś naprawić ?
27 kwi 00:20