wartość bezwzględna, równania
Mariusz: Równanie |m−x|+|x−5| = 9 ma nieskończenie wiele rozwiązań dla:
jest to zadanie zamknięte z odpowiedziami m=−14, m=4, m=5, m=14, odpowiedź to 14 doszedłem do
tego podstawiając podane liczby do równanie ale jak to mądrze zapisać jeżeli trafi mi się to w
zadaniu otwartym?
26 kwi 23:27
Evelek: Czy 14 to na pewno prawidlowa odpowiedz? Podstawmy x = 0. Otrzymamy 14 + 5 = 19, a nie 9.
27 kwi 00:39
yht:
"nieskończenie wiele rozwiązań" nie oznacza że musi być x∊R,
dla m=14 rozwiązaniem będzie x∊<5,14> a w takim przedziale jest nieskończenie wiele liczb
więc poprawna odp to m=14
w zadaniu otwartym możesz np. rozwiązać graficznie :
|m−x|+|x−5| = 9
|x−m| = 9 − |x−5|
|x−m| = − |x−5| + 9
f(x) = g(x)
rysujesz g(x) − zaczynasz od |x|, potem symetria SOX, na koniec translacja o wektor [5,9]
zaś f(x) − przesuwasz |x| o (m) w prawo, odczytujesz takie (m) żeby f(x) częściowo "nałożyło
się" na g(x) − piszesz "dla m=... wykresy funkcji się pokrywają w nieskończenie wielu
punktach, stąd równanie f(x)=g(x) ma dla m=... nieskończenie wiele rozwiązań"
27 kwi 07:47
Jerzy:

Tutaj masz interpretację graficzną.... prosta y = x − 14 począwszy od pewnego x.
pokrywa sie z wykresem: y = Ix−5I − 9
27 kwi 08:39