ekstrema
Paweł: Dobry wieczór

, mógły ktoś podrzucić z jakieś dwa zadania na ekstrema? Maksymalna minimalna
objętość stożka itp?
Poziom matura rozszerzona.
26 kwi 23:24
5-latek : W dany stożek wpisac walec o najwiekszsej powierzchni bocznej
Rysunek wykonać samemu
26 kwi 23:28
5-latek : Zadanie nr 2
na pionowej scianie powyżej poziomu oczu obserwatora wisi plakat AB
W jakiej odleglosci od sciany powinien stać obserwator aby kat δ pod którym widzi on plakat
był największy .
Tyle starczy
26 kwi 23:31
5-latek : Rysunek do zadania oczywiście samemu zrobić
26 kwi 23:32
Metis: 5−latku może dajmy
Pawłowi trochę bardziej maturalne?
26 kwi 23:32
5-latek : Metis 
To sa zadania maturalne . Nie ma potrzeby stosować w nich rachunku różniczkowego
26 kwi 23:36
Paweł: 5−latku mógłbyś podać odpowiedzi do tych zadań? Jakbym miał problemy albo błędne wyniki to się
do Was złosze
26 kwi 23:39
Paweł: Chociaż z typem zadania maturalnego jak zadanie 2 spotykam sie pierszy raz, a troche tych
arkuszy już przerobiłem
26 kwi 23:40
5-latek :

DO 1 zadania
R−promien stożka
H wysokość stożka
r i h to promien i wysokość szukanego walca
| | H | |
Wysokosc szukanego walca h0= |
| (R−r0)= 0,5H |
| | R | |
DO drugiego (masz rysunek
x−odleglosc to x
max=
√ab
26 kwi 23:52
Paweł: Dzięki !
26 kwi 23:53