ww
ww: Zbadaj monotoniczność i ograniczoność ciągu.
a1 = 0 an+1 = an − 1
Z monotoniczności wyszło mi
Założenie: an<an+1
Sprawdzamy dla an+1 < an+2
an − 1 < an+1 − 1
an+1 < an + 2
Malejący.
Wiem, że jak jest malejący to jest ograniczony z góry przez a1 a z dołu przez granicę. Ale nie
wiem jak znaleźć tą granicę

.
26 kwi 23:06
Evelek: Czy skoro ciag jest malejący to będzie ograniczony z dołu przez jakas granice czy jednak będzie
dążył on do jakiej konkretnej wartości?
27 kwi 01:07
ICSP: a1 = 0
an + 1 = an − 1
an + 1 − an = −1
r = − 1
an = a1 + (n − 1)r = 1 − n
27 kwi 01:09
piotr1973: Tw.: ciąg monotoniczny ograniczony jest zbieżny czyli posiada granicę
27 kwi 07:45
Evelek: W tym wypadku ciag dąży do −∞, a jego granicą jest 0. Chyba.
27 kwi 10:37
Jerzy:
Ciąg jest malejący i ograniczony od góry przez liczbę 0
27 kwi 10:40