Rownanie wielomianowe
5-latek: Dla jakiej wartości q wielomian x
3−6x+q ma pierwiastek dwukrotny
Oblicz ten pierwiastek i rozloz wielomian na czynniki
Korzystam ze wzoru
| q2 | |
| =8 to q2=32 wiec q=4√2 lub q=−4√2 |
| 4 | |
Dostane wiec dwa wielomiany
1) x
3−6x+4
√2
2) x
3−6x−4
√2
Jakie będą dzielniki wyrazu wolnego oprócz (−1) i 1 i 4
√2 i −4
√2 ?
Na razie tylko to
26 kwi 22:34
ZKS:
x3 − 6x + 4√2 = x3 − 8x + 2x + 4√2 = x(x2 − 8) + 2(x + 2√2) =
x(x − 2√2)(x + 2√2) + 2(x + 2√2) = (x + 2√2)(x2 − 2√2x + 2)
26 kwi 22:41
5-latek: Podejrzewam ze więcej tych dzielników nie będzie
26 kwi 22:42
5-latek: dzięki CI za pokaznie takiego sposobu
Jednak ja chce pocwiczyc dzielenie wielomianow bo ostatnio cos mam kłopoty z tym
26 kwi 22:45
Tadeusz:
(x−a)
2(x−b)=(x
2−2ax+a
2)(x−b)=x
3−2ax
2+a
2x−bx
2+2abx−a
2b=
=x
3−(2a+b)x
2+(a
2+2ab)x−a
2b
−2a−b=0 ⇒ b=−2a
a
2+2ab=−6 a
2−4a
2=−6 ⇒ a
1=
√2 a
2=−
√2
i wszystko jasne
26 kwi 22:53
5-latek: Tak
Tadeusz 
wszystko jasne
Ale nikt nie odpowiedział na moje pytanie dotyczące dzielników wyrazu wolnego 4
√2
26 kwi 22:57
ZKS:
4√2 = √32
Teraz szukaj dzielników
±1; ±√2; ±2; ±√8 = ±2√2; ±4; ±√32 = ±4√2
26 kwi 23:15
5-latek : I o to chodzilo

Dzieki za odpowiedz
26 kwi 23:19
Metis: Usuń sobie ten myślnik
26 kwi 23:29
Mila:
A po co chcesz mieć te dzielniki?
26 kwi 23:29
5-latek : Dobry wieczor
Milu 
Chce sobie trochę pocwiczyc
26 kwi 23:33
5-latek : Tak wlasnie zrobie
Metis 
Wtedy będziesz wiedzial z eto ja jestem
26 kwi 23:34
5-latek : Chyba już go ktoś zajal bo wyskakuje nick zajęty
26 kwi 23:53
Metis: Może podałeś ten sam @−mail?
27 kwi 00:02
Metis: Może pora dorosnąć?
27 kwi 00:02
5-latek : Metis do 6latka jeszcze 2 lata
27 kwi 00:08
6latek:
27 kwi 00:17
Metis: Każdy w końcu dorasta
27 kwi 14:24