styczne
Metis: Mam problem z takim zadaniem:
Funkcja f określona jest wzorem f(x)=3x2+2x−5 dla każdej liczby rzeczywistej x. Wyznacz
równania tych stycznych do wykresu funkcji f , które przechodzą˛ przez punkt (1,7).
Równanie prostej:
y=ax+b
Wyznaczam pęk prostych, które przechodzą przez punkt (−1,−7)
y=ax+b ⇔ −a+b=−7 ⇔ b=−7+a
y=ax+−7+a ⇔ y=a(x+1)−7
I teraz muszę ustalić te proste, które mają dokładnie jeden punkt wspólny z f(x)
Nasz pkt. styczności (x0, f(x0))
Wiemy, że f'(x0) = a
Nasze f'(x)= 6x+2
f'(x0)=6x0+2
6x0+2 =a
y=a(x0+1)−7 ⇔ 6x0+2 (x0+1)−7 =3x02+2x0−5 , stąd
a=0 v a=2
Czy to jest poprawne rozwiązanie?
26 kwi 22:15
Metis: a=−2
26 kwi 22:18
mat: ja bym zrobił dwa równani:
6x
2 +2x −5= (6x+2)x +b
7= 6x+2 +b
Ja bym to tak liczył nw czy nie może trochę prościej, choć zależy oczywiście dla kogo
26 kwi 22:24
Tadeusz:

... niestety nie
26 kwi 22:25
26 kwi 22:26
Led: ta pochodna na początku niepotrzebna
26 kwi 22:27
Tadeusz:
dobrze robiłes
Metis do wyznaczenia równania pęku prostych
Teraz przyrównaj je do wzoru funkcji ...i Δ=0
Wyznaczysz a. Mając a jesteś w domu
26 kwi 22:27
mat: @Tadeusz ja też mam źle
26 kwi 22:28
mat: tylko w moim równaniu oczywiście na początku 3x2 − jak wzór funkcji
26 kwi 22:34
Metis: Oj przepraszam...
Tam nie a= 0 i a=−2 a x
0
Oraz w poleceniu punkt to ten który podaje w rozwiązaniu (−1,−7)
Tadku
Ja to widzę tak. Punkt styczności (x
0, f(x
0)) , jest punktem wspólnym prostej(stycznej) i
funkcji.
Nasza prosta y=a(x+1)−7 , czyli f(x
0)=a(x
0+1)−7
Współczynnik kierunkowy naszej prostej z interpretacji pochodnej to f'(x
0).
Podstawiając wszystkie podane wartości parametryzuję wszystko do x
0
Otrzymuję x
0=0 i x
0=−2
Wtedy: a=f'(x
0) ⇔ a=f'(0) i a=f'(−2)
f'(x)=6x+2
f'(0)=2
f'(−2)=10
I to są moje współczynniki kierunkowe.
26 kwi 22:36
Tadeusz:
Prawidłowe wyniki są w linkach
Led−a ... przy wyliczaniu a
1 zgubił minusik
ale już w równaniu stycznej ma OK
26 kwi 22:37
Metis: I można bez Δ w takim razie
26 kwi 22:38
ZKS:
Metis zjadłeś tylko − przy 10.
26 kwi 22:38
mat: no tak bo inne punkty

aj jaj ale mnie wrobiłeś Metis

, bo też właśnie licze i patrze że
nie wychodzi,
BO metoda na pewno ta co napisałem też jest ok
26 kwi 22:39
Metis: Jasne
Led podobnie
26 kwi 22:40
Led: @Tadeusz Jest tam taki mały minusik, ale prawie niewidoczny, ale sposób imo dobry i krótki.
26 kwi 22:40
Metis: Dla mnie sposób z Δ jest nieskuteczny.
Co jeśli funkcją nie będzie funkcja kwadratowa?
Wtedy otrzymamy równanie wielomianowe z parametrem.
26 kwi 22:42
mat:
26 kwi 22:44
Led: @Metis. Słuszna uwaga. Przeanalizuję sobie twój sposób. Może być przydatne. Dzięki!
26 kwi 22:44
Mila:

f(x)=3x
2+2x−5
f'(x)=6x+2
s: y=ax+b
s: y=ax+a−7
f'(x
0)=6x
0+2
s: y=(6x
0+2)*x+6x
0+2−7
s: y=(6x0+2)*x+6x0−5
3x
02+2x
0−5=(6x
0+2)*x
0+6x
0−5⇔
x
0=0 lub x
0=−2
Punty styczności (0,−5), (−2,3)
s: y=2x−5 lub y=−10x−17
26 kwi 22:45
Metis:
26 kwi 22:48
Mila:
Nie widziałam waszych wpisów , bo marudziłam w kuchni. Niepotrzebnie pisałam.
26 kwi 22:56
Lech Roch: Czy to zadanie www.zadania.info/d428/7311133 nie jest analogiczne? Bo zrobilem tym sposobem co
tu pokazuja I mi wyszlo ze a rowne 0 lub −2 a nie xo
26 kwi 22:59
Mila:
||) Bez pochodnych.
y=ax+a−7 styczna ma jeden punkt wspólny z wykresem,
3x2+2x−5=ax+a−7
3x2+2x−ax−5−a+7=0
3x2+x*(2−a)−a+2=0
Δ=(2−a)2−4*3(−a+2)=a2+8a−20 i Δ=0
a2+8a−20=0
Δa=144
a=−10 lub a=2
s: y=−10x−17
lub
s: y=2x−5
26 kwi 23:27
Evelek: Macie skomplikowane sposoby przyznam.
Ja biorę wzór na równanie: y = f'(x
0) * (x−x
0) + f(x
0)
Wiemy że f'(x) = a = tgα
Ma być styczna w punkcie P(−1,−7) więc wystarczy obliczyć f(−1) oraz f'(−1) i voile'a.
26 kwi 23:54
Evelek: Aa dobra, skomplikowane bo ten punkt nie należy do wykresu funkcji kwadratowej.
26 kwi 23:55