.
yolanty: Oblicz granice ciągu an=√4n2+2n−√4n2+2. Granica wyszła mi 0. Prawidłowo?
26 kwi 22:05
g: Różnicę pierwiastków pomnóż i podziel przez sumę pierwiastków.
| | 4n2+2n − 4n2 − 2 | | 2n−2 | |
an = |
| = |
| |
| | √4n2+2n+√4n2+2 | | √4n2+2n+√4n2+2 | |
Podziel licznik i mianownik przez 2n
| | 1−1/n | | 1 | |
an = |
| → |
| |
| | √1+1/(2n)+√1+1/(2n2) | | 2 | |
26 kwi 22:22
26 kwi 22:22
yolanty: kurde chciałem pomnożyć i podzielić przez sumę ale myślałem że do niczego mnie to nie
zaprowadzi...
Dzięki bardzo koleżko
26 kwi 22:28