Przekształcanie wykr f trygonometrycznych
qwertyu12345678i: Narysuj wykres funkcji i określ jej zbiór wartości w zbiorze (−π;π)−{0}
f(x)=sinx*√1+tg2x
26 kwi 21:45
g:
Po prostych przekształceniach f(x) = tg(x)
Dlaczego wyłączono x=0 ?
26 kwi 22:09
26 kwi 22:10
ZKS:
Niestety f(x) ≠ tg(x).
26 kwi 22:11
Mila:
| | sin2x | | cos2x+sin2x | | 1 | |
1+tg2x=1+ |
| = |
| = |
| |
| | cos2x | | cos2x | | cos2x | |
| | sinx | | π | |
f(x)= |
| i x ≠ |
| +kπ |
| | |cosx| | | 2 | |
| | π | | π | |
|cosx|=cosx dla x∊(− |
| ,0)∪(0, |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
Wtedy:
| | π | | π | |
|cosx|=−cosx dla x∊(−π,− |
| )∪( |
| ,π) |
| | 2 | | 2 | |
wtedy:
f(x)=−tg(x)
26 kwi 22:18
qwertyu12345678i: Kocham cię Mila <3 wszystko jasne! Nie wpadłbym na tą jedynkę
26 kwi 22:40
Mila:
26 kwi 22:54