Przekształcić wyrażenie wprowadzając zmienne u, v
bnh: Mam problem zadaniem z rachunku różniczkowego. Oto treść zadania: "Przekształcić wyrażenie
wprowadzając zmienne u, v a następnie rozwiązać równanie"
u = x, w = x+y2
y*dFdx − x*dFdy = 0
Postępując dalej otrzymuję dudx = 1 dudy=0 dwdx = −yx2 dwdy= 1y
Dalej, podstawiając otrzymujemy:
x*dfdu = 0
czyli
u*dfdu = 0
Wiem że gdybym po lewej stronie miał
dfdu = 0 to musiałbym scałkować po dw, jednak to mnożenie razy u kompletnie mnie rozkłada,
próbowałem to robić całkując przez części ale bez efektów. Wiem że poprawna odpowiedź to
F(x,y)= f(x+y) ale nie mam pojęcia jak ją otrzymać
26 kwi 21:01
bnh: Przepraszam, popłeniłem błąd , w = x2 + y2 a wynik po zastąpieniu zmiennych to:
y* dfdu = 0
26 kwi 21:03