Kryterium d'Alemberta
kaka: Sprawdź czy szereg jest zbieżny, stosując kryterium d'Alemberta.
∞
n=1
| | an+1 | |
Wyszło mi coś takiego |
| |
| | an | |
| 5n * 5 | | n! | |
| * |
| <−−− 5n się skrócą a z silni na dole zostanie n+1 i mamy |
| (n+1!) | | 5n | |
| 5 | |
| i nie wiem teraz jak stwierdzić czy jest rozbieżny czy zbieżny, przecież od n = 1 do |
| n+1 | |
n = 3
będzie większy od 1, dla n = 4 będzie równy 1 a dla n>5 będzie mniejszy od 1.
∞
n=1
Za to nie wiem jak się nawet zabrać wyszło mi coś takiego
| | n+1 | | n+1 | | 2n+1 | |
(( |
| )n * |
| )* |
| |
| | 2n+3 | | 2n+3 | | n | |
Nie wiem czy przypadkiem nie mógłbym tu zastosować tej zależności, że lim q
n dla q<1 jest 0
| | n+1 | |
dla ( |
| )n i wtedy z całego mnożenia wyjdzie 0? |
| | 2n+3 | |
jc: (1) Na pewno kilka początkowych wyrazów nie zdeecyduje o zbieżności, tylko cała reszta.
| | n | | n | |
(2) |
| < 1/2, ( |
| )n < 1/2n i to wystarczy. |
| | 2n+1 | | 2n+1 | |
Kryterim D'Alamberta to w końcu porównywanie z szeregiem geometrycznym.