Rozwiąż nierówności
Adi: Rozwiąż nierówności:
a) x2+x−1≥0
b) 4x2+12x+9≤0
c) 3x2−3x+1<0
d) −2x2+5x>1
e) 3x−x2≤3−3x2
f) −x(2−x)>1−x2
26 kwi 20:10
5-latek : jakiej pomocy oczekujesz ?
26 kwi 20:18
Janek191:

f) − x*( 2 − x) > 1 − x
2
− 2 x + x
2 > 1 − x
2
2 x
2 −2 x − 1 > 0
Δ = 4 − 4*2*(−1) = 4 + 8 = 12 = 4*3
√Δ = 2
√3
| | 2 − 2√3 | |
x1 = |
| = 0,5 − 0,5√3 |
| | 4 | |
| | 2 + 2√3 | |
x2 = |
| = 0,5 + 0,5√3 |
| | 4 | |
a = 2 > 0, więc
x ∊ (−
∞, 0,5 − 0,5
√3) ∪ ( 0,5 + 0,5
√3)
=============================
27 kwi 07:42
6latek: b) 4x2+12x+9≤0
(2x+3)2≤0
2x+3=0 to x= −1,5 i to jest pierwiastek podwojny
27 kwi 07:59
6latek: Ale widać zadnej pomocy nie oczekiwales
Wiec na drugi raz nie zawracaj 4 liter
27 kwi 08:00