trygonometria
Tyrf: Wiadomo ze alfa € (90, 180 stopni ) oraz sin (90stopni +alfa) − 3cos alfa = 1
zatem tg alfa to .. ?
26 kwi 20:08
Jack: sin(90 + alfa) = cos alfa
26 kwi 20:24
Tyrf: właśnie tutaj nie rozumiem, skoro ten kąt będzie w ćwiartce III i sinus tam jest ujemny to nie
powinno być − cos alfa?
26 kwi 21:09
5-latek : 90−180 to 2 cwiartka
Wypiles o jedna za dużo
26 kwi 21:18
Jack: to jakby ta sama i nie ta sama alfa...
ze wzorow redukcyjnych wynika ze sin(90 + coś tam) = cosinus coś tam
to ze alfa nalezy (90−180) uwzgledniasz tylko przy tangensie
zatem masz
−2cos alfa = 1
teraz rysujesz trojkat albo z jedynki tryg.
wyznaczasz tangens
i widzisz ze alfa to druga cwiartka wiec tangens jest ujemny
26 kwi 21:25
Tyrf: sin(90+alfa) = skoro alfa ∊ (90,180) to (90+alfa) ∊ (180,270), jest to III ćwiartka więc
będzie minus przed funkcją
i 90 stopni, więc zamieniam na kofunkcję − wychodzi mi −cos alfa
co jest złego w tym rozumowaniu?
26 kwi 21:29
Jack: swietne pytanie...nwm moze ja cos mieszam...poczekajmy na wypowiedz kogos kto sie zna bardziej
: D
26 kwi 21:32
Tyrf: Nie no, to ja mam źle bo biorąc − cos alfa, wychodzi zły wynik, tylko chciałbym wiedzieć co
26 kwi 21:38
5-latek : Jack
Wzory redukcyjne dzialaja niezależnie od tego jaki podstawisz kąt α
Nie chce mi tutaj tego wszystkiego rozpisywać ,może to potwierdzi
Eta 
lub
Mila

Skoro α ∊(90−180) to sinα(90+α)=cosα bo sinus w 2 ćwiartce jest dodatni
26 kwi 21:40
Jack: a widzisz...tak wlasnie myslalem
26 kwi 21:41
Tyrf: Ok, chyba trochę nie czaję ale zapamiętam, wzory redukcyjne działają niezależnie od wielkości
kąta. Dzięki
26 kwi 21:46
halk: sin α=1/2 i α∊90℃,180℃
tga=
16 lis 13:41
ICSP: | | sinα | | sinα | |
tgα = |
| = |
| = ... |
| | cosα | | −√1 − sin2α | |
16 lis 13:48
chichi: A nie przypadkiem °F ?
16 lis 14:25
ABC:
jak to mówią w wojsku : woda wrze przy 100 stopniach, 90 stopni to dopiero kąt prosty
16 lis 15:14