Zmienne losowe
Oliv: Niech X i Y będą zmiennymi losowymi o rozkładzie normalnym N(0,1) i N(0,4) odpowiednio.
Wykorzystując interpretację geometryczną prawdopodobieństwa (nie wykonując obliczeń) podać
prawdopodobieństwa lub zdefiniować relację (<,>,=,,)
a) Pr(X > 0) = ...
b) Pr(Y > 0) = ...
c) Pr(X > 2) ... Pr(X ≤ −2)
d) Pr(0 < Y ≤ 3) ... Pr(2 < Y < 5)
e) Pr(−1 < X ≤ 1) ... Pr(0 < X ≤ 2)
f) Pr(0 < Y ≤ 2) ... Pr(0 < X ≤ 2)
| | 3ln2 | | 3ln2 | |
g) Pr( |
| < Y < 1.5) ... Pr( |
| < X < 1.5} |
| | 8 | | 8 | |