funkcje trygonometryczne
Sandra123: z.4. sprawdz tozsamosc:
a] (sinα + cosα)2 + (cosα − sinα)2 = 2
b] (1+tg2α) x cos2α=1
c] (1−cosα) x (1+cosα)=sin2α
d] 1/cosα−sinα x tgα=cosα
e] cosα/tgα−1/sinα=sinα
26 kwi 19:36
yolanty: (sinα + cosα)2 + (cosα − sinα)2 = 2
od kiedy to się tak pisze liczby po nawiasie a nie przed xd ?
(sinα + cosα)2 + (cosα − sinα)2 = 2 / 2
(sinα + cosα) + (cosα − sinα) = 1
(sinα + cosα) − (sinα + cosα) = 1
0=1
26 kwi 19:39
Sandra123: bo to nie jest 2 tylkodo kwadratu
26 kwi 19:43
yolanty: xd eh to pisz do kwadratu ja myślałem że tu jakieś żałosne proste zadanie xddd
26 kwi 19:44
yolanty: (sinα + cosα)2 + (cosα − sinα)2 = 2
sin2α+cos2α+2sinαcosα+cos2α+sin2α−2sinαcosα=2
2=2
26 kwi 19:46
yolanty: poniżej tam gdzie 2 to też kwadraty są?
26 kwi 19:47
yolanty: Wnioskuję że w b] tak jest bo inaczej się nie da rozwiązać.
(1+tg2α) x cos2α=1
(1+sin2α/cos2α)*cos2α=1
cos2α+sin2α=1
1=1
26 kwi 19:49
yolanty: (1−cosα)*(1+cosα)=sin2α
1−cos2α=sin2α
1=sin2α+cosα
1=1
Dwa ostatnie sama zrób albo poczekaj aż ktoś zrobi i nie stosuj x do mnożenia liczb
bo to do wektorów służy.
26 kwi 19:52
Sandra123: dobrze, dziekuje

zrobie sama
26 kwi 19:53