x | 5 | |||
a) | +3 = | |||
3−x | 2x−6 |
4 | x | |||
b) | − | = 1 | ||
2x2 +x | 2x+1 |
x | 5 | ||
+ 3 = | ; x ≠ 3 | ||
3 − x | 2*(x − 3) |
2 x | 5 | |||
3 − | = | / *2 | ||
2*(x − 3) | 2(x − 3) |
5 | 2x | |||
6 = | + | |||
x − 3 | x − 3 |
2 x + 5 | |
= 6 | |
x − 3 |
x | 5 | ||
+ 3 = | ; x ≠ 3 | ||
3 − x | 2*(x − 3) |
2 x | 5 | |||
3 − | = | / *2 | ||
2*(x − 3) | 2(x − 3) |
5 | 2x | |||
6 = | + | |||
x − 3 | x − 3 |
2 x + 5 | |
= 6 | |
x − 3 |
4 | x*x | ||
− | = 1 ; x ≠ 0 i x ≠ −0,5 | ||
x*(2 x + 1) | x*(2 x + 1) |
4 − x2 | |
= 1 | |
x*(2 x + 1) |
− 1 − 7 | 4 | |||
x = | = − | lub x = 1 | ||
6 | 3 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |