Sinus
Pati18773: Ile to sin15 w ułamku ?
26 kwi 18:46
Damian: sin(45 − 30) − rozpisz
26 kwi 18:46
Pati18773: A no tak xd
26 kwi 18:47
26 kwi 21:11
Jack: dokladnie ; D
26 kwi 21:12
Eta:
| | √2 | |
lub ..... sin15o= |
| (√3−1) |
| | 4 | |
26 kwi 21:14
Jack: sin 15 = ?
cos 2 α = cos
2α − sin
2 α = 1 − 2sin
2α
α = 15, 2α = 30
| | 1 − cos 30 | | | | 2−√3 | |
cos 30 = 1 − 2sin2α ⇔ sin2α = |
| == |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
zatem
| | 2−√3 | | √2−√3 | |
sin α = √ |
| = |
| |
| | 4 | | 2 | |
26 kwi 21:20
Jolanta: Może wzór Ci się przyda
sin(α−β)=sinαcosβ−cosαsinβ
sin15
0=sin(45
0−30
0)=sin45
0cos30
0−cos45
0sin30
0=
| √2 | | √3 | | √2 | | 1 | | √6−√2 | |
| * |
| − |
| * |
| = |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
26 kwi 23:12