obliczanie granic ciągu
www: a
n =(
√n2 + 2−
√2n2 +3)
i z tego wychodzi (rozpisanie + wzory skróconego mnożenia, a więc):
a
n =( (
√n2 +2)
2 − (
√2n2+3) ) /
√n2 + 2+
√2n2 +3
a
n =(n
2+2−2n
2−3) /
√n2 + 2+
√2n2 +3
a
n =(−n
2−1) /
√n2 + 2+
√2n2 +3
i tu dalej nie wiem co zrobić, bo w liczniku i mianowniku wychodzi ciąg nieskończony i należy
dalej jakoś rozpisać, tylko jak? podzielić przez
√n2
26 kwi 18:03
Janek191:
| | n2 + 2 − ( 2n2 + 3) | |
an = |
| = U{ − n2 − 1}{√n2+2 + √2n2 + 3 |
| | √n2 +2 + √2n2 + 3 | |
dzielimy licznik i mianownik przez n
| | − n − 1n | |
an = |
| |
| | √1 + 2n2 + √2 + 3n2 | |
więc
lim a
n = −
∞
n→
∞
26 kwi 18:08
www: czemu przez samo n?
tłumaczyli mi, że z dołu, z mianownika powinno się brać n, too wtedy muszę wziąć
√n2 no i
właśnie tu jest pies pogrzebany, bo nie wyjdzie

chyba że to n wyciągnąłeś już spod pierwiastka i wtedy wykonałeś dzielenie. Kurde pogubiłam się
chyba trochę.
Z tego nadal wychodzi symbol nieoznaczony
∞ /
∞
a tak nie powinno pozostać
26 kwi 18:25
jc:
−an = √2n2+3 − √n2+2 > √2n2 − √n2+2n+1 = (√2−1) n − 1
dlatego
an = − (√2n2+3 − √n2+2) →− ∞
26 kwi 18:36