wielomian
pablito: Wykaż, że jeżeli wielomian W(x) jest podzielny przez (x+3)3 to wielomian W"(x) jest podzielny
przez (x+3)2
26 kwi 17:14
Paweł: Podbije też, w tym zadaniu będzie trzeba wykorzystać pochodną funkcji ?
26 kwi 17:22
Metis: Jeśli W(x) jest podzielny przez (x+3)3 to:
W(x)=(x+3)3P(x)
Licz drugą pochodną.
26 kwi 17:22
Paweł: Cześć Metis

W'(x) = 3(x+2)
2*P(x) + (x+3)
2*P'(x) i (x+2)
2 wyciągamy i to wykazuje, że jest podzeilny
przez (x+3)
2 ?
26 kwi 17:26
Paweł: (x+3) * mały błąd
26 kwi 17:27
Metis: Tak, ale nie wiem czy pytającemu chodzi o W'(x) czy o W"(x) .
26 kwi 17:28
Paweł: Ojacie ale namieszałem...
W'(x) = 3(x+3)2*P(x) + (x+3)3*P'(x) i (x+3)2 wyciągamy i to wykazuje, że jest podzeilny
przez (x+3)2
26 kwi 17:29
pablito: Tak, o to pierwsze
26 kwi 17:29
Paweł: Fakt..
26 kwi 17:29