Liceum
misio: Dany trójkąt jest równoramienny o długości podstawy 16 cm i ramionach 10 cm. Oblicz długości
środkowych tego trójkąta.
26 kwi 16:41
misio: Proszę o pomoc

Najlepiej po prostu taką, która naprowadzi mnie na odpowiedź..
26 kwi 17:54
===:

chyba wszystko jasne
26 kwi 18:02
26 kwi 18:04
Mila:

1) |CD|=h− jedna środkowa − oblicz z tw. Pitagorasa w ΔCDB
2) środkowe:
|KB|=|AL|
3) W ΔADC:
4) WΔAKB: z tw. cosinusów
|KB|
2=5
2+10
2−2*5*10*cosα
26 kwi 18:07
misio: A rozwiązanie bez cosinusów?
26 kwi 18:14
misio: Już mam
26 kwi 18:22
Mila:
Poczciwy Pitagoras zawsze się przydaje.
26 kwi 18:34